Frumos Bulgaria

Frumos Bulgaria
Frumos Bulgaria 1 Frumos Bulgaria 2 Frumos Bulgaria 3 Frumos Bulgaria 4 Frumos Bulgaria 5 Frumos Bulgaria 6
Frumusetile Bulgariei

Bulgaria este situata in inima Peninsulei Balcanice, la rascrucea dintre doua continente - Europa si Asia. Cu un teritoriul de 110 000 km – cu o lungime de 520 kilometri si o latime de 330 de kilometri. Bulgaria are iesire larga la coasta Marii Negre si la Dunare si se invecineaza cu Grecia, Serbia, Romania, Turcia, Macedonia.

Teritoriul Bulgariei se  caracterizeaza de asemenea si printr-un relief diversificat - campii, sesuri, dealuri, podisuri si munti. Aproximativ 70% din teritoriul este ocupat de campii si 30% de munti. Altitudinea medie  este de 467 m.
Bulgaria este situata in coordonate geografice moderate si se imparte in 5 zone climatice – temperat - continentala, mediteranean-continentala, de tranzitie, marii-negre, montana. Clima Bulgariei este favorabila pentru desfasurarea diferitelor tipuri de turism. Pentru sporturile turistice de iarna sunt favorabile paturile groase de zapada si temperaturile scazute din zonele montane. Pentru turismul de vara la malul marii, vin in ajutor numarul redus al zile ploioase din timpul sezonului turistic, caldura soarelui, temperatura ridicata a aerului, temperatura ridicata a apei marii si lipsa vanturilor puternice.

Bulgaria este bogata si in izvoare minerale. Langa acestea sunt construite statiuni balneoclimaterice pentru tratament, prevenire si profilaxie a diferitelor afectiuni.
 
Dupa biodiversitate Bulgaria se situeaza pe locul al doilea in Europa. Plantele care se gasesc pe teritoriul tarii sunt in numar de peste 12 360 de specii. In cartea Rosie a Republicii Bulgaria sunt incluse 763 de specii, iar in scop terapeutic sunt inregistrate in jur de 750. In Bulgaria sunt prezente 27 de mii de specii, reprezentanti ai faunei nevertebratelor, iar vertebratele sunt peste 750 de specii din care 397 specii de pasari,  207 specii de pesti, de apa dulce si din marea Neagra, 94 specii de mamifere, 52 specii amfibieni si reptile.

In Bulgaria sunt 3 rezervate nationale- Pirin (UNESCO), Rila, Tentralen Balkan, si 11 parcuri nationale - Belasita, Balgarka, Vitosa, Vracianski Balkan, Zlatni Piasati, Persina, Rilski manastir, Rusenski Lom, Sinite Kamani, Strangia si Sumensko plato.
In afara de frumsetile naturii Bulgaria este tara cu o istorie milenara. Pamanturile bulgaresti sunt locuite inca din antichitate de catre cele mai vechi civilizatii ale Europei- traci, eleni, romani, bizantini, proto-bulgari, slavoni. Dovezile pentru aceasta reprezinta multimea monumentelor arheologice (morminte, localitati).
Traiul si cultura poporului bulgar s-a format in decursul a mii de ani. Traditiile, sarbatorile, obiceiurile, ritualurile pastrate pana azi, marturisesc despre bogatia sufleteasca, traiul si cultura bulgarilor de-a lungul veacurilor. Traditiile si obiceiurile poporului bulgar sunt impletite cu istoria  si religia crestina. Cele mai mari sarbatori respectate de bulgari sunt Nasterea lui Hristos – Craciunul si Invierea lui Hristos – Pastele. Acesta este timpul, in care tot poporul se aduna si sarbatoresc impreuna, uniti prin sentimentul apartenentei la marea familie bulgareasca. In Bulgaria sunt pastrate foarte multe manastiri – Rilski manastir, Bacikowski manastir, Troianski manastir, Zemenski manastir, Glojenski manastir. Kilifarevski manastir, Sipceski manastir si altele.

In tara exista si cateva rezervate arhitecturale - Koprivnita, Bojenti, Jeravna, Bansko, Melnik, si altele. In unele din complexele etnografice sunt foarte bine pastrate traiul si mestesugurile poporului bulgar.
Un loc important in cultura bulgareasca il ocupa muzica si dansurile (hora) populare. Instrumentele tipice poporului bulgar sunt: cobza, toba, caval, cimpoi etc.
Combinatie unica dintre frumusetile naturii, istorie milenara, folclor original si bogatia sufleteasca a oamenilor, transforma Bulgaria intr-o destinatie atractiva pentru iubitorii de turism alternativ.

Noutati despre hoteluri si turism

       
© 2001 — 2019 | All rights reserved | created by format.bg